Sokan váltanának régi gázkazánról hőszivattyús fűtésre, de mi azt javasoljuk, hogy inkább építsenek ki egy kettős fűtési rendszert a jelenlegi központi fűtésrendszer mellett.

Az új rendszer lehetőséget nyújt egy kisebb teljesítményű hőszivattyúval biztosítani a fűtés 97%-át, míg a régi rendszerrel áthidalható a maradék 3% az átlagosnál hidegebb napokon.

Vegyük például egy átlagos, közepes szigetelésű házat, ahol ahhoz, hogy megfelelő belső hőmérsékletet biztosítsunk a hidegebb napokon akár mínusz 10-15 fokos külső hőmérséklet mellett is, legalább 13-25 kW-os fűtési teljesítményű hőszivattyúra lenne szükség.

Az ilyen nagy teljesítményű hőszivattyúk már 3 fázisú elektromos ellátást igényelnek, ami további költségekkel jár, ha jelenleg csak egy fázis áll rendelkezésre. Emellett a hőszivattyúk ára típustól függően 2,1-2,9 millió forinttal magasabb lehet, mint egy 6-10 kW-os hőszivattyú esetén.

Az általunk fejlesztett fűtésvezérlő segítségével jelentősen csökkenthető az átállás költsége, ha megtartják a meglévő gázkazánt és csak egy kisebb teljesítményű hőszivattyút telepítenek. A rendszerünk lehetővé teszi, hogy a kisseb teljesítményű hőszivattyú ideiglenesen kisegítse a "régi" fütőberendezés a  nagy hidegben felmerülő fűtési igény kielégítésére, amíg elérik és fenntartják a megfelelő belső hőmérsékletet.

Ezáltal egy 6-8 kW-os hőszivattyú is elegendő lehet (1,4-1,9 millió forint), és elkerülhető az elektromos hálózat bővítése, vagy legfeljebb csak egy amper bővítés szükséges, ami jelenleg ingyenesen elérhető 32 amperig.

A rendszerünk automatikusan vezérli a hőforrásokat a beállított paraméterek szerint. Lehetséges a váltóüzemmód beállítása, amely lehetővé teszi a gázüzemre történő átváltást a meghatározott külső hőmérséklet-csökkenés (alapértelmezett -5 Celsius fok) esetén, valamint a dual üzemmód, ahol a beállított határérték alatt automatikusan bekapcsol a gázkazán a belső célfűtéshez képest. Például, ha a belső célhőmérséklet 21 fok, és a beállított differencia 0,5 fok, akkor a hőszivattyú csak akkor működik, amíg eléri és fenntartja a 20,5 fokot. Amennyiben a belső hőmérséklet 20,5 fok alá csökken, automatikusan bekapcsol a gázkazán, hogy fenntartsa a megfelelő hőmérsékletet.