Plugin
DSVT (Dual Smart Virtual Thermostat)

DSVT (Dual Smart Virtual Thermostat)

Ez a plug-in elvileg bármelyik Domoticz verzióval használható, mi a 2022.1 és 2022.2 változattal használjuk, teszteltük.

A kettős vezérlésű okos termosztátot jellemzően a hőszivattyúk és hagyományos gázkazán egyidejű vezérlésére fejlesztettük tovább a már létező SVT Domoticz pluin-ból.

Egyre több háztatásban szerelnek fel modern hőszívatyus rendszereket amik mellet megtartják a hagyományos gázkazánt is, sok esetben gazdasági vagy műszaki okokból az alulméretezett hőszivattyú "támogatást igényel" a gázrendszertől, ennek vezérléshez nyújt segítséget DSVT.

 

Hardwerek

Szükség van egy külső és egy belső hőmérőre, és "száraz kapcsolásra" alkalmas kapcsolóra a gázkazán és a hőszivattyú vezérléséhez, illetve egy harmadik ilyen kapcsolóra ha a hőszivattyú hűtési rendszerét is használni szeretnénk további kapcsolóra a hidraulikus váltószelepek vezérléséhez.

Hömérséklet mérésre a D1 mini DS18B20 wifi hőmérő -t javasoljuk, a kapcsolásra az Atom márka kapcsolói előre telepített Tasmotával (https://athom.aliexpress.com), a 2 vagy négy csatornás javasolt a 8 csatornásnak már a második 4 csatornájanak nincs nativ domoticz vezérlése, használata körűlményes és korlátos, nem javasolt, inkább 2 darabb 4 csatornás ha 4 - nél töbre van igény.

 

Telepítés

Hozz létre egy DSVT könyvtárat a Domoticz plugin könyvtáron belűl, majd tölsd le oda az alábbí pyton file-t:
openwrt.szelessavalapitvany.hu/smarthome/OpenWrt_21/DSVT/plugin.py

Nem kötelező, de az áttekinthető statisztika megtekintéséhez javasolt a "egyedi" menüpont alat megjelenő statisztikai oldalhoza a Domoticz rendszer www/templates konyvtárába az alábbi két file-t letőlteni:
openwrt.szelessavalapitvany.hu/smarthome/OpenWrt_21/DSVT/viewer/DSVT_vezerlo.html
openwrt.szelessavalapitvany.hu/smarthome/OpenWrt_21/DSVT/viewer/dsvt_viewer.js

Ezt követően indítsd újra a Domoticz rendszert!

 

Beállítás

Először integráljuk a rendszerbe a szükséges hardver elemeket (hőmérő, kapcsoló), mert a plugin konfigurálásánál már kellenek majd a hardwer elemek Domoticz azonosítói (idx).

DSV_setup.png

A Domoticz kezelő felületen a Beállítás/Hardver menübe lépve nevezzük el a termosztátot, majd az alatta található legördülő menüből válasszuk ki a Dual Smart Termostat -t.

Az ezt követően betöltődő panelben a következő beállításokra van lehetőség:

Domoticz IP Address: ez alapesetben 127.0.0.1 nem nagyon szükséges változtatni, ha valaki mégsem így használja akkor az szükség szerint tudja módosítani.

Port: mint az előbbi esetben, általában az alapérték 8080 megfelelő

Belső hőmérséklet érzékelő (csv list of idx): itt kell megadni a fűtendő helyiség hőmérsékletet mérő szenzor Domoticz azonosítóját (idx).

Külső hőmérséklet érzékelő (csv list of idx): mint az előbb leírtakban, csak értelemszerűen a külső hőmérő azonosítóját keressük

Áram kapcsoló (csv list of idx): hasonlóan az előbbiekhez, de itt a kapcsolók között keressük a megfelelőt, vesszővel elválasztva az üzemkapcsoló és hidraulikus váltószelep kapcsolót (ezeket egyidőben kapcsolja ki és be).

Gáz kapcsoló (csv list of idx):  hasonlóan az előbbiekhez,  a kapcsolók között keressük a megfelelőt, vesszővel elválasztva az üzemkapcsoó és hidraulikus váltószelep kapcsolót (ezeket egyidőben kapcsolja ki és be).

Hűtés kapcsoló (csv list of idx): ha van akkor hasonlóan az előbbiekhez, de itt a kapcsolók között keressük a megfelelőt, vesszővel elválasztva azüzemkapcsoó és hidraulikus váltószelep kapcsolót (ezeket egyidőben kapcsolja ki és be).

Calc. ciklus, min. Fűtési idő/ciklus, Szünet bekapcsolási késleltetés, Szünet kikapcsolási késleltetés, Kényszer üzemmód időtartama (mind percben), Delta max (°C), Logging Level (Python Only =2, Basic =62, All =-1, None =0): Ez maradjon az alapértékeken, aki ért hozzá csak az változtasson rajta.

Majd a Hozzáadás gombbal létrehozzuk a vezérlőt. 

Üzemelési paramétereA vezérlő létrehozását követően lehetőségünk van a hőmérsékleti alapértékek módosítására a vegyes menüpont alatt található négy paraméterrel

parameterek.png

Normál fűtés hőmérséklet: Értelemszerűen ez az általános célérték a fűtésnél

Takarékos fűtés hőmérséklet: Egy alacsonyabb érték megadásával állíthatunk be célértéket, pl. ha nem tartózkodunk otthon, éjszakára, stb.

Hűtési hőmérséklet: Kívánt célérték hűtési mód esetére

Power hőmérséklet diff: Ez 0 vagy pozitiv egész szám lehet, "Power" módban ennyivel nagyobb különbséget enged a célértékhez képest a "Gáz" -nak. 0 értéknél "párhuzamos" a működés az alapértéknek beállított 0.5 fok esetén pl. 23 fokos célértéknél addig üzemelteti a Gáz-t is amig el nem éri vagy meg nem haladja a 22.5 fokot, ezt követően már csak az Áram fűt a 23 fokos célérték eléréséig.

Gáz kapcsolási határ: "Saver" módban ez az a hőmérséklet amikor a hőszivattyú működésé már gazdaságtalan vagy elégtelen a fűtéshez, ezért a rendszer vált Gáz módra az Áram kikapcsolása mellet.

 

Üzemelési módok

A vezérlő elsődleges kezelőfelülete a Kapcsolók menü alatt jelenik meg, itt választhatunk, hogy kikapcsoljuk (off) Áram, Gáz, Saver és Power módok között.

DSVT_control.jpg

Valamint itt választhatunk és időzíthetjük a Normál és a Takarékos fűtési hőmérséklet.

Áram mód: Ebben az esetben csak az áram funkcióhoz rendelt kapcsolót és eszközt vezéreljük a kívánt hőmérséklet eléréséhez

Gáz mód: Ebben az esetben csak az gáz funkcióhoz rendelt kapcsolót és eszközt vezéreljük a kívánt hőmérséklet eléréséhez

Saver mód: Ebben az üzemmódban a hőszivattyú energia hatékonyságát és így a fűtési költségek csökkentése az elsődleges cél, ezért a a fentebb részletezett határértékig csak az "Áram" módot alkalmazza fűtésre, a hatérték elérése után átvált Gázmódra, ha a hőmérséklet ismét meghaladja a beállított értéket visszakapcsol "Áram" módra.

Power mód: Itt is alapvetően a hőszivattyú hatékonyságának kiaknázása az elsődleges cél, de az esetleges alulméretezettséget és vagy a jobb komfort érzet érdekében a beállított paraméterekkel a "Gáz" is szükség szerint besegít a fűtésbe.

Hűtés mód: Ebben az estben kikapcsolja az Áram és Gáz módot, bekapcsolja a hűtést és a beállított célérték eléréséig üzemelteti azt (ebben az üzemmódban, nincs tekintettel a rendszer "tehetetlenségére a vezérlés, a külső hőmérséklet figyelmen kívül hagyásával a célérték eléréséig hűt).

 

Grafikon

Az egyedi menűpont alatt 24 órára visszamenőleg megtekinthetjük az üzemelésiparaméterek grafikonját, az általunk kívánt eredmény ellenőrzésére.

dsvt_graf.jpg

 

DSVT_HMV (Dual Smart Virtual Thermostat + HMV)
DSVT_HMV_TEMP (Dual Smart Virtual Thermostat + HMV + Temp valve)
Napkollektor vezérlő
Automata redöny vezérlés
Jelenlét alapú kapcsoló