A Fűtés - hűtés rendszer vezérlésénél a legkevesebb enárgiával a legnagyobb komfortérzet elérése a cél, ehhez egy olyan vezérlőrendszert érdemes alkalmazni ami képes különböző "hőforrásokat" az éppen aktuális igények szerint vezérelni. 

Jelenlét érzékelésre több megoldás is lehetséges, mi ezek közűl a mobil eszkoz hálozatra csatlakozásának eseményét alkalmazzuk (a termosztát rendszer e nélkül is működik). 

A rendszer sematikája (összetevök):
1. belső hömérséklet mérés (kötelező)
2. külső hömérséklet mérés (opcionális)
3. távvezérelhető kapcsoló(k) az eszközök vezérléséhez (tervben van a közvetlen modbus vezérlés alkalmazása a késöbbiekben)

A belső hőmérséklet mérésre RTL433 rádiofrekvenciás jel feldolgozására alkalmas vevőegységet és ezen a 433 Mhz sugárzó hömérőket javasolunk, vagy Zigbee hálózati hőmérőket. Sajnos a wifi hömérők viszonylag nagy energia igényűk miatt szükös választékban érhetők el, és a Openwrt+Domoticz rendszerben nem is nagyon támogatottak.

A kűlső hőmérés jelenleg nehezebben megoldható, mert a általánosan elérhető 433 eszközök között nem ismerűnk olyat ami vizáló, így vagy olyan helyet kell találnunk ami árnyákos és essőmentes vagy Zigbee eszközt kell használni, amiben szintén szűkös a kinálat, eddig nekünk egyedűl a Philips Hue kültéri mozgásérzékelő szenzor (SML004) vált be, ez alkalmas hőmérésre is, és a redőnyvezérléshez fényerő mérésre.

Mind a külső mind a belső höméréskor lehetősg ven több hőmérő alkalmazására, ekkor ezek átlagát tekinti aktuális hőmérsékletnek.

A rensszer működési elve:
Négy alapértéket lehet beállítani célértékként, a fütésre normál és takarékost, valamint ugyan így a hűtésre is normál és takarékos hőmérsékletet. Arra ügyelni kell, hogy a fütés célértékei ne haladják meg a hűtés célértékeit, mert a rendszer automatikusan vált fütés és hütési mód között a fütési cél prooritása melett azaz addig fűt amig a kivánt célt eléri és csak ez után vált hűtésre. Ez szélsőséges esetben ha pl. 26 fokra van állítva a normál fűtés és 24-re a normál hűtés nyáron reggel a szoba 24 fokos hőmérséklete mellet még bekapcsol a fűtés, ami nem sokkal később 26 fok elérésekor hűtésre vált, de a 26 foka allá hűlt helységet ismét fűteni probálja, stb.

Az alapbeállítás normál fütés 21 takarékos 19, normál hűtés 24 takarékos 26.

A rendszer automatikusan a kívánt célértékek elérésére törekszik